Fietsplan - WKR-regeling

Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) van start gegaan. Dit is een regel die werkgevers verplicht om 1.2% van je loonsom beschikbaar te stelen voor bijvoorbeeld personeelsuitjes, kerstpakketten en een fietsregeling. De werkkostenregeling is het alternatief voor het populaire fietsplan dat per 31 december 2014 is komen te vervallen. De werkkostenregeling houdt in dat de werkgever bepaalt of en tot welk bedrag, je belastingvoordeel hebt op de aanschaf van een nieuwe fiets. De hoogte van het bedrag en het belastingvoordeel hangt af van de werkgever. 

Het is bij FRS Fietsen mogelijk om een fiets aan te schaffen via een Fietsplan of een WKR-regeling. Voordat je een fiets kunt uitkiezen dien je bij je werkgever na te gaan of je aanspraak maakt op een fiets van de zaak. Vervolgens is het belangrijk om te weten welk type regeling bij je werkgever van toepassing is en wat het bedrag is dat je kunt besteden. Vervolgens zoek je een nieuwe fiets uit in de winkel of op de webshop. Is de fiets hoger dan het besteedbaar bedrag, dan dien je de meerprijs zelf te betalen. Dit bedrag kunt u rechtstreeks aan ons voldoen. 

Bereken je voordeel

  1. 1. Bereken in welke belastingschaal je valt met het bruto jaarinkomen;
  2. 2. Vraag je werkgever wat het te besteden budget is;
  3. 3. Bepaal wat 36%, 42% of 52% is van het te besteden budget;
  4. 4. Trek het belastingvoordeel af van de verkoopprijs van de fiets. Dit is de nettoprijs.

Betaalmogelijkheden
Er zijn drie manieren waarop een fiets met een fietsplan of WKR-regeling betaald kan worden:

1. Fiets uitkiezen, zelf betalen, fiets meenemen, bon inleveren
Nadat je met de werkgever een bedrag hebt afgesproken zoek je een fiets uit die je vervolgens zelf afrekent. Het is mogelijk om een duurdere fiets uit te zoeken, maar het bedrag boven het WKR-budget levert geen fiscaal voordeel op en betaal je zelf. Nadat je de fiets hebt betaald neem je hem mee en lever je de factuur in bij de werkgever, die het vervolgens met jou verrekent.

2. Fiets uitkiezen, bon inleveren, betaling door werkgever, fiets ophalen
Nadat je met de werkgever een bedrag hebt afgesproken zoek je een fiets uit, waarvan je vervolgens een factuur meeneemt naar je werkgever. Zodra wij de betaling van de werkgever binnen hebben kan je de fiets ophalen.

3. Via een tussenpersoon zoals het NFP, BFN, Bike Business of Fiscfree
Dit is de meest voorkomende manier. De werkgever heeft de administratie van het fietsplan kosteloos uitbesteed aan een organisatie. Deze organisaties houden ongeveer 15% in. Door deze constructie is het normaliter niet mogelijk om een actiefiets aan te schaffen via een dergelijk instantie. Hierdoor zijn wij, net als de meeste andere fietsenwinkels, genoodzaakt om deze kosten, bij actiefietsen, door te berekenen aan de consument.

Fiets met korting
Voor elke transactie via het Fietsplan of WKR-regeling dienen wij een percentage af te staan aan de tussenorganisaties. Betreft het een fiets die niet in de actie is, berekenen wij dit percentage niet door in de verkoopprijs van de fiets en nemen wij dit voor onze rekening. Bij een actiefiets ligt dat anders. Het is mogelijk om een actiefiets aan te schaffen via een Fietsplan of WKR-regeling, maar de bemiddelingskosten rekenen wij, net als de meeste fietsenwinkels, door in verkoopprijs van de fiets. Als fietsenwinkels dit niet zouden doen zit er, door de al gegeven korting en bemiddelingskosten, geen marge meer op de fiets. 

Let op: dit is enkel het geval tot €749,- Alles boven dit bedrag wordt 100% uitgekeerd door de tussenorganisaties. Tot €749,- wordt 15% ingehouden. Mag je een fiets uitzoeken voor €700,- dan wordt er €595,- betaald ((700 x (1.00 - 0.15) = €585)). Mag je voor €1000,- een fiets uitzoeken, dan wordt er €887,- betaald ((749 x (1.00 - 0.15) = €636 + €251 (€1000 - €749 = €251) = €887). Het verschil tussen het bedrag dat wij ontvangen en onze verkoopprijs van de fiets betaal je zelf bij. Het doorberekenen van het bemiddelingspercentage is enkel van toepassing bij de aanschaf van een actiefiets.

De externe organisaties hebben eigen voorwaarden met betrekking tot service en verzekering. FRS Fietsen werkt met eigen voorwaarden en de fabrieksgaranties zoals is vastgesteld door de merken die wij verkopen. Ben je op zoek naar meer informatie over het fietsplan? Neem dan contact met ons op!

To Top